Cum explică medicii apariția VÂNĂTĂILOR pe corp, după ce ne lovim. Ce sunt echimozele și care este motivul pentru care apar

Cum explică medicii apariția VÂNĂTĂILOR pe corp, după ce ne lovim. Ce sunt echimozele și care este motivul pentru care apar
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 04/11/2023, 22:50
Actualizat: 04/11/2023, 23:19

De cele mai multe ori, după o lovitură sau o căzătură, ne învinețim în locul afectat. Echimoza – sau vânătaia cum este numită popular – apare pe piele prin acumularea sângelui, cu margini delimitate, de întindere variabilă. Aproximativ 18% dintre adulți au vânătăi ușoare.

Medicii hematologi au explicat, într-un articol publicat de The Conversation, ce se întâmplă atunci când ne lovim.

Vânătaia este colorarea pielii ca urmare a unui incident fizic, a unei răni sau a unui traumatism. De fapt, este o leziune traumatică a țesuturilor moi, ca urmare a spargerii vaselor de sânge adiacente.

Echimoza este demarcată prin umflare, roșeață/învinețire și durere în regiunea traumatizată.

În primul rând, sângele ajută la înțelegerea sistemelor complexe, echilibrate, din corpul nostru, care ne protejează de sângerare.

Sângele curge precum un lichid prin vasele de sânge și transportă celule roșii cu încărcătura lor de oxigen și celule imunitare, pentru a ne apăra de infecții, dar și către creier, mușchi și organe interne.

Sângele conține substanțe care sunt echilibrate, pentru a ne proteja de sângerare dacă suntem răniți, reducând riscul formării cheagurilor de sânge.

Dacă apare o „puncție” într-un vas de sânge, sângele se poate îngroșa rapid, pentru a forma un cheag de gelatină. În acest mod, reduce pierderea de sânge, până când vasul se repară singur.

Pentru a realiza acest lucru, fragmentele de celule minuscule, numite trombocite, care circulă în sânge, se leagă de peretele vasului de sânge deteriorat.

O serie de proteine ​​(factori de coagulare), atrase de trombocite și de peretele vaselor deteriorate, se combină apoi pentru a îngroșa sângele la locul respectiv și a forma un cheag de sânge.

Trombocitele sunt produse în măduva osoasă, în timp ce factorii de coagulare sunt fabricați în principal în ficat, la fel ca toate celulele sanguine.

Dacă avem o problemă care afectează factorii de coagulare sau trombocitele ori pereții vaselor de sânge, putem să dezvoltăm vânătăi ușoare sau chiar sângerări problematice.

În cazul unor pacienți care au vânătăi ușoare, hematologii nu pot găsi o cauză anume. O tulburare este mai probabilă, de exemplu, dacă echimozele sunt răspândite cu vânătăi mari, însoțite de sângerări nazale frecvente, menstruații abundente, probleme de sângerare după intervenții stomatologice majore, intervenții chirurgicale sau naștere sau chiar o sângerare spontană gravă în articulații sau în creier.

Dar câteva teste simple ne pot ajuta să ne dăm seama dacă există o problemă gravă. Orice persoană care observă vânătăi ușoare trebuie să facă o hemoleucogramă completă. Aceasta va include o măsurare a numărului de trombocite și va arăta dacă numărul lor este normal.

Trombocitele pot fi reduse din mai multe motive: fie pentru că nu sunt produse în măduva osoasă în mod corespunzător sau în cantitate suficientă, fie pentru că sunt îndepărtate prea repede din circulație.

De asemenea, o afecțiune comună numită purpură trombocitopenică imună poate afecta copiii sau adulții, din senin, sau în urma unei infecții virale.

Pacienții pot dezvolta reduceri severe ale numărului de trombocite și pot apărea sub forma unei erupții cutanate, care sunt de fapt mici vânătăi.

La copii, este o afecțiune pe termen scurt, care se și recuperează de la sine. În schimb, la adulți cazurile severe pot necesita tratament cu medicamente care suprimă sistemul imunitar sau stimulează producția de trombocite.

Uneori, chiar, adulții au nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta splina.

Factorii de coagulare pot fi afectați de o serie de cauze ereditare sau dobândite. Unii oameni se nasc cu niveluri scăzute de factori importanți care ajută la coagularea sângelui atunci când trebuie să controleze sângerarea.

Hemofilia A, observată aproape exclusiv la bărbați, este cauzată de o reducere genetică a factorului VIII (un factor cheie de coagulare). Atât bărbații, cât și femeile pot avea „boala von Willebrand”, care implică producția redusă sau funcția unui alt factor cheie de coagulare.

Boala de ficat poate provoca, de asemenea, probleme de coagulare. Astfel, un al doilea test în cazul celor care raportează vânătăi ușoare este măsurarea funcției de coagulare.

Carența severă de vitamina C, deși destul de rară, poate provoca vânătăi ușoare și sângerări ale gingiilor („scorbut”), iar aceste deficiențele pot duce, de asemenea, la vânătăi, potrivit sursei citate.

FOTO – caracter ilustrativ: Profimedia

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...